Ráadásul, ha dermedés után felkockázzuk, majd porcukorba hempergetjük, még a gyerekek is szívesen felfalják.. Persze inkább ezt tömjék magukba, mint a bolti, adalékoktól, mesterséges színezékektől duzzadó társaikat!
Amikor én ezt a receptet először olvastam, szenttül meg voltam győződve arról, hogy zselatinos vízből az életben nem lehet habot verni.
Aztán megszégyenülve álltam a tál előtt, amikor a massza felverése után láttam, hogy de bizony lehet zselatinos vízből habot produkálni....
Pillecukor - házilag:
Hozzávalók: 1,5 dkg zselatinpor, 6 ek. víz, 30 dkg cukor, 2 ek méz (az eredeti recept 2 púpos evőkanállal írja, namost mézből " púposat " kivenni azóta sem tudtam :-)) ) , 1 dl víz, csipet só, ételszínezék pl céklapüré, málna/eperpüré, aroma ( pl . vaníliaaroma, vagy a rúd kikapart belseje )
A zselatint a 6 ek. vízben feloldjuk. A cukrot a többi vízzel és a mázzal felforraljuk, majd takarékra vesszük, 4-5 percig főzük. Átlátszó szipupot kell, hogy kapjunk. Hozzáadjuk a zselatinhoz, bele az aromát és a színezőanyagot.
6 percig a legmagasabb fokozaton verjük, majd addig, amíg kifehéredik és nyúlós lesz. Ez kb 9 perc. Műanyag dobozt folpackkal kibélelünk, a masszát belesímítjuk. A folpackkal be is takarjuk. 3-4 órára a hűtőben pihentetjük. Végül felkockázzuk, formákat szúrunk ki belőle-ahogy tetszik, végül porcukorban meghempergetjük.
Ha torta bevonására akarjuk használni, akkor ne dermesszük a hűtőben, hanem egyből porcukrozott szilikonlapon gyúrjuk át, és még langyosan borítsuk be vele a tortát. Ha lehűl, nem lesz elég kezelhető, ekkor egy ici-pici mikrózás megoldja a problémánkat. Bővebben, képpel ellátva itt olvashatsz.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése