Konyhatitkok, avagy tippek, trükkök, amiket jó, ha tudsz....
1. egy sütemény tésztájában a margarint a zsírral helyettesíthetjük, ha a zsírból a vaj 80 %-át vesszük
2. cukormáz muffinok, mézeskalácsok, kuglófok bevonásához, díszítéséhez:
- 2 ek. citromlé, 125gr átszitált porcukor, 1 tk. áttört málnadzsem ( ha rózsaszínűre akarjuk színezni )
- 1 tojásfehérje jól elkeverve kb 200 gr porcukorral ( a cukor mennyisége a tojás méretétől függ )
3. 1 ek zselatin pornak 2 zselatinlap felel meg
4. csokoládémáz: 10 dkg ét tortabevonó, 2 ek. tej, 5 dkg margarin, 1 tk. olaj. Ezeket ha jól beforraljuk, sütemények tetejére egy jól használható csokimázat kapunk
5. egyszerűbb, költségkímélőbb csokimáz: 15 dkg margarin, 3 ek kakaó, 2 ek.
porcukor. Ezeket összemelegítjük, majd sütikre, méteres kalácsra bevonóként használhatjuk
6. csokidíszek készítése: 10 dkg ét tortavevonót 1 ek. olajjal felolvasztunk, majd papírtölcsérből vagy írókával zsírpapírra különböző csokoládémintákat rajzolhatunk, amit azután díszítésre használhatunk fel.
7. forrázott tojáshab tejszínhab helyett: 14 dkg kristálycukrot 0,5 dl vízzel sziruppá főzzük. Akkor jó, ha a villát belemártjuk és a fogai közt buborékokat tudunk fújni. Mikor elkészült, felverünk 2 tojás fehérjét kemény habbá, majd lassan csurgatva beleöntjük a szirupot. Közben folyamatosan verjük egészen addig, amíg a szirupos hab ki nem hűl. Ugyanúgy használhatjuk, mint a tejszínhabot. Főként tej-allergiások számára lehet ez hasznos.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése