Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2011. március 25., péntek

Alap tortarecept

Alap tortarecept:
Azt hiszem, a világ legegyszerűbb dolga a tortasütés. Biztos vannak olyanok, akik nem így gondolják, igazából nem is értem őket, hisz 3 összetevőt bárki össze tud keverni. Azt gondolom ez szinte -mondom, szinte elronthatatlan. A lényege, hogy minden egyes tojáshoz ( próbáljunk általában közepes méretűeket beszerezni hozzá ) 2,5 dkg cukrot és 2 dkg szitált lisztet számolunk. Nem kell a tojások szétválasztásával bajlódni, hisz ma már olyan jobb minőségű  robotgépeket gyártanak, hogy simán felverik az egész tojásokat is.
Egy normál méretű tortaformához 6 tojásból kell a masszát elkészíteni, ekkor a forma csak 3/4-ig fogja kitölteni, de süléskor a belekevert levegőtől szépen meg fog emelkedni. Sütőport, szódabikarbónát soha nem használok, ezektől mindig felpúposodik a közepe, aztán faraghatunk...
Szóval 6 tojást 15 dkg cukorral addig verünk habverővel, amíg egy olyan sűrű masszát kapunk, hogy ha csúsot húzunk belőle akár a habverő lapáttal, akár kanállal, az meg fog állni.


Ebbe kisebb adagokban beleszitáljuk a 12 dkg lisztet. Széles fakanállal óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk. Nem kell a végletekig kevergetni, tényleg csak addig, amíg a liszt eloszlik benne. Ha kakaót, diót, kókuszt akarunk már a tésztába is tenni, akkor a liszt mennyiségét csökkenteni kell a hozzáadott szárazanyag mennyiségével.

160fokos előmelegített sütőben, kiolajozott formában kb 45 perc alatt megsül. Azért tűpróbát nem árt végezni! Ja, és ha jót akarunk magunknak, a forma aljára sütőpapírkorongot tegyünk!
Egyébként a piskóta elkészültét abból is láthatjuk, hogy elkezd elválni a forma oldalától.

Megszórjuk liszttel, hogy a nedvességet felszívja és ne legyen ragacsos a teteje, majd fa deszkán a formából kiborítva hűtsük ki!


Remélem sikerrel jártok! Jó munkát kívánok hozzá!

1 megjegyzés:

  1. Szuper egy leírás! Én eddig mindig szétválasztottam a tojásokat, nem a kedvenc műveletem annyit szórakozni velük :) Ki fogom próbálni a receptet. Ha van kedved, nézz be hozzám is, ott látod, eddig mire jutottam:P

    VálaszTörlés