Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2011. november 14., hétfő

Gazdag gyümölcskenyér

Egy elég régen készült süti receptjével készültem mára, olyanyirra régen készítettem, hogy alig találtam meg a hozzá tartozó receptet. Nem is  tudom, miért merült nálunk ennyire feledésbe, hisz' nem egy bonyolult süti, ráadásul finom is. Amolyan vasárnapi ebéd után való desszert...

Gazdag gyümölcskenyér:

Hozzávalók: 15 dkg cukor, 10 dkg rétesliszt, 5 tojásfehérje, 5 dkg durvára vágott dió, 5 dkg mazsola, 1 narancs és 1 citrom lereszelt héja, 5 dkg margarin, 1 cs. sütőpor, 1 cs. vaníliáscukor, csipet só.
A tojásfehérjét 2 ek. vízzel kemény habbá verem, majd a cukorral addig verem tovább, amíg fényes nem lesz. Ekkor belekeverem a sütőport, az olvasztott de már kihűlt margarint, a vaníliáscukrot, sót és a liszt négyötödét.
Vastagon kivajazott sütőformába simítom a masszát, megrakom durvára vágott gyümölcsökkel, mazsolával, dióval, majd a maradék liszttel, citrom és narancshéjjal meghintem. Előmelegített sütőben 200 fokon először 10 percig, majd a hőmérsékletet mérsékelve kb 160 fokon 45-50 percig ill. tűpróbáig sütöm.
Ha megsült, félig melegen egy deszkára borítom, majd ha kihűlt visszafordítva szeletelhetjük.


3 megjegyzés: