Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2011. július 23., szombat

Burgonyás pogácsa

Szégyenlem, hogy ilyen szita eszem van, ezért a következő recept származási helyét sem tudom megmondani, de ha valaki ráismer, kérem szóljon, belinkelem ide. Mondhatnám, hogy ez a tökéletes pogi recept az én kreálmányom, de sajnos nem az. A fotók viszont az enyémek, sőt a dícséret is az enyém volt, amit értük kaptam!
Tehát a recept:  30 dkg áttört burgonya, 25 dkg hideg margarin lereszelve sajtreszelőn, 3 toj. sárgája, kb 45 dkg liszt, 4 dkg élesztő, 1,5 tk. cukor, 1,5 tk. só. Ezek mehetnek bele a kenyérsütő gép üstjébe, és egy síma cipó eléréséig hagyjuk dolgozni a gépet. Ez kb 20 perc. Egy rugalmas állagú, nem ragacsos tésztát kell kapnunk.

Dolgozik a gép


Amikor a cipó összeállt, kicsit átgyúrjuk, csakhogy ne maradjunk ki a jóból, majd pár órára a hűtőbe tesszük a kelesztőtálban egy zacsival letakarva, hogy ne száradjon meg a teteje. Amikor letelt az idő, kb 1 cm vastagra nyújtjuk, felvert tojással lekenjük, és hajtogatni kezdjük:
Képzeletben a téglalappá nyújtott tésztát 3-ba osztjuk, a bal harmadát a középsőre, a jobb harmadát pedig erre hajtjuk. Így egy hosszú, álló téglalapot kapunk, aminek felső harmadát szintén a középsőre, az alsó harmadát pedig erre hajtjuk rá. Ezt azon nyomban még 2x megismételjük, majd az utolsó hajtogatás után 2 cm vastagra nyújtjuk, lekenjük a megmaradt felvert tojásunkkal, tetejét éles késsel kocka alakban átkarcoljuk és már jöhet is a szaggatás. A tepsin még egy fél órát pihentetjük, majd 180 fokos előmelegített sütőben megsütjük. 
Íme a végeredmény: 

Közben anyukámnak is jött a szülinapja, de mivel ő sem a tortát, sem egyéb édességeket nem szeret, a gyerkőcökkel kitaláltuk, hogy rendhagyó " tortát " kapjon a mama. Nem kell mondanom, mennyire örült és egyben meg is lepődött a találmányunkon. Nekem nagyon viccesen nézett ki, ahogy az egyik pogiban virít egy szál gyertya...




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése