Ballagásra kértek tőlem pár fajta süteményt, ezek közül a kedvencem a mézes-grízes. Ez nagyobb összejövetelekkor, bulikon szinte mindig előfordul. Szeretem a kellemes citrom ízét, ami keveredik a szintén kissé savanykás sárgabaracklekvárral. Hmm... már össze is szaladt a nyál a számban....
Hozzávalók: 25 dkg cukor, 2 ek méz, 2 dl tej, 10 dkg margarin. Ezeket mikroban összemelegítjük. Ne legyen forró, különben a 2 egész tojás meg fog főni, amit ezután ütünk bele. Jól elkeverjük, majd belegyúrunk 1 mk. szódabikarbónával elkevert kb 65 dkg lisztet. 3 gombócba osztjuk, majd egy 27x37 cm tepsi hátulján egyenként kisütjük. Ez laponként kb 20 perc.
Eközben elkészíthetjük a krémet: 4 dl tejet, 2 cs van. cukrot, 1 egész citrom reszelt héját és 6 ek grízt felfőzünk, majd hűlni hagyjuk. Amikor már szobahőmérsékletű, kikeverjük 25 dkg margarinnal.
A kihűlt alsó tésztalapot lekenjük sárgabaracklekvárral, rá a 2. tésztalap, amit a grízes krémmel lekenünk. Beborítjuk a 3. lappal, lesúlyozzuk, majd hagyjuk magára legalább 24 órát a hűtőben puhulni. Szeletelés után, porcukorral bőven hintsük meg!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése