Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2011. október 21., péntek

Citromos-kakaós kuglóf

Nemrég tettem szert Frank Júlia  A legfinomabb sütik című kiskönyvére, amiben a vártnál több nagyon jó kis recept található. Rögtön az elsőt ki is próbáltam, önmagamhoz híven egy kis változtatásokkal megspékelve...
Nagyon finom uzsonnasütemény kerekedett belőle, a gyerkőceim kaptak is az alkalmon, hogy egy-egy szeletre rákenjenek egy nagy adag nutella krémet... így lett belőle citrom-kakaó-mogyoró ízű kuglóf... Az össz ízhatáson azonban ez semmit sem változtatott.
Elkészítése nagyon egyszerű, kenyérsütőgép birtokában pedig csak előkészületeket igényel, aztán az ember mehet is a dolgára, a munka oroszlánrészét már a gép végzi el...

Citromos-kakaós kuglóf:


Hozzávalók: 25 dkg liszt átszitálva, 12 dkg olvasztott, de langyos margarin, 6 dkg cukor, 4 tojássárga, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 cs. van. cukor, csipet só, 1 ek. szitált kakaópor, 1 citrom reszelt héja.
A dagasztógép aljába öntjük az 1 dl tejben pici cukorral felfuttatott élesztőt, bele a tojások sárgája, a szitált liszt, a maradék cukor, só, citromhéj. Elindítjuk a gép dagasztó programját, majd, amikor nagyjából összeállt a tészta, hozzácsorgatjuk az olvasztott margarint. Kb. 15 percig hagyjuk a masinát dolgozni. Amikor leáll az első pihenőjére, kikapjuk a fele mennyiségű tésztát, kissé átgyúrjuk egy lisztezett felületen, majd egy tálba rakjuk, nylonzacsival letakarjuk, arra pedig egy konyharuhát teszünk, így hamarabb fog a tésztánk megkelni. Ez igen hasznos lehet, most, hogy beköszöntött a hűvös ősz...
Amikor a gép újból elindul, a bennemaradt tésztához szitáljuk a kakaóport. Megvárjuk, amíg síma , egyszínű lesz, ekkor kivesszük a gépből, szintén átgyúrjuk, majd az előzőhöz hasonlóan tálban megkelesztjük.
Ha duplájára kelt, a fehér tésztát kiborítjuk, átgyúrás nélkül kinyújtjuk. A barna tésztával ugyanezt tesszük. Ez utóbbit, az előzőre fektetjük, majd felcsavarjuk, mint a beiglit. A sütőformát kivajazzuk, én formaleválasztó sray-vel szoktam kifújni ( egy csomó mosogatás közbeni vakarászástól kímél meg bennünket ), és ebbe helyezzük a tésztát. Itt már csak fél órát kelesztjük letakarás nélkül, majd a sütőt 200 fokra előmelegítve 10 percig így sütjük, aztán csendesítjük a sütőt ( nem mintha addig annyira hangoskodott volna :-)) és kb 170 fokon 50-60 percig sütjük ( a legjobb, ha tűpróbát végzünk, illetve megkopogtatva kongó hangot ad, elkészült ). Rácsra borítjuk és még melegen porcukorral bőven meghintjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése