Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2011. december 19., hétfő

Egy újabb bakisorozat....

Tudom, tegnapra ígértem a mai bejegyzést legújabb bakijaimról, de valahogy úgy eltelt a nap, hogy észre sem vettem. Éjjel fél 11-kor még a túrószserbóra vártam, hogy kisüljön ( megjegyzem, nem volt hiábavaló a várakozásom... ), éjfélkor még takarítottam, utána pedig vasaltam is egy keveset...
Na, nem kell azt gondolni, hogy én milyen házimunka-mániás vagyok, nem, egyáltalán nem vagyok az, csak néha estére lendülök be, akkor éled fel bennem a "munka utáni vágy" ...
Szóval, hogy rátérjek mondanivalóm lényegére, a pénteki este is így alakult, ekkor is bőven éjszakába nyúlóan sütkéreztem  a másnapi disznóvágásra.... Pedig lehet, hogy kár volt a gőzért...
Nemrégiben elhatároztam-meggondolatltanul, hogy az ilyen alkalmakra újabb- és újabb sütiket fogok kipróbálni... Kár volt....
Az egyik ilyen a NEVENICS KRÉMES volt. Nem a receptben volt a hiba, csak plussz egy nappal előtte kellett volna kisütnöm, hogy átpuhuljon a legfelső lap is. A recept a Szakácskönyv gyerekeknek című kis gyűjteményből való, de hogy kié az eredeti recept fogalmam sincs. Azt tudom, hogy egy rendszeresen olvasott bloggernél találtam, de ha megköveznek sem tudom, kinél.
Ízre egyébként finom volt, annyit változtattam, hogy vanília krém helyett csokikrém volt benne / ez volt otthon-csak ezért... :-)    /
Szóval, szombat reggelig minden okés is volt vele, egészen addig, amíg nem akartam feldarabolni....
A legfelső linzer lap a csokibevonat alatt úgy összetört, hogy öröm volt nézni  :-((
Legközelebb okosabb leszek, tálalás előtt legalább 2 nappal kisütöm....
Íme a recept:


Hozzávalók: A tésztához: 20 dkg finomliszt, 16 dkg Ráma, 1 tojássárgája, csipet só, 3 ek. langyos víz. Az alapanyagokat összedolgozzuk, majd letakarva 3-4 órára hűtőbe tesszük. Ezután két egyforma cipót formálunk belőle, az egyiket tepsi nagyságúra kinyújtjuk. A tepsi hátoldalán közepes tűznél megsütjük, kb. 165 fokon, 12 perc alatt. A másik tésztalapot ugyan ekkorára nyújtjuk és margarinnal kikent tepsibe fektetjük.
Töltelék: 6 tojás, 20 dkg porcukor, 15 dkg darált dió, 3 ek. keserű kakaópor, 1 cs. sütőpor. A tojássárgákat a porcukorral kikeverjük, majd a darált diót, kakaóport és a sütőport belekeverjük. Legvégül a felvert kemény tojáshabot forgatjuk bele. Ezt a masszát a tepsiben lévő lapra simítjuk és így együtt sütjük közepes lángon kb. 18 percig.Krém: 5 dl tej, 2 cs. tejszín ízű pudingpor, 15 dkg Ráma, 15 dkg cukor. A tejben megfőzzük a pudingport, majd hűlni hagyjuk. A margarint a cukorral habosra keverjük, a kihűlt tejszínes pudingot hozzáadjuk. Az ugyancsak kihűlt tepsiben lévő tésztára simítjuk. A tepsi hátoldalán sütött tésztát a tetejére borítjuk, porcukorral meghintjük, felkockázzuk.
Ja, és most látom, hogy a tetejére nem is csokimáz kellett volna.....  bocsi.....




Rádásul a képek is olyan rosszul sikerültek, elég homályos mind.. Azt hiszem, aznap minden összeesküdött ellenem....
Már régóta foglalakoztatta a fantáziám egy japán sütemény ízvilága, de még csak most vettem a bátorságot, hogy nekiálljak elkészíteni. Kár volt ennyire legénykednem, ezzel is befaragtam....
Egyébként az íze-meglepő módon nagyon kellemes volt-kár, hogy az állaga hagyott némi kívánnivalót maga után....


JAPÁN SÜTI:
05matcha-cake igy kellett volna kinéznie, de ilyen lett:
















Ha valaki rájön a titokra, kérem szóljon.....

15 gramm zöld tea (lehetőleg egy tea szaküzletből, kimérve) a tejben felfőzve
2 tojás
15 dkg porcukor
20 dkg liszt
1 dl tej
fél zacskó sütőpor
1 dl olaj
1 késhegynyi só

Először is, melgítsétek fel a sütőt 180 fokosra. Közben a toásfehérjéket erjétek kemény habbá a cukorral,majd óvatosan keverjétek bele az olajat, a tejet és a sót is.
Egy másik tálban keverjétek el a lisztet a teával és a sütőporral, majd öntsétek hozzá a felvert habot is.
Egy 25 cm átmérőjű tortaformát vajazzatok ki, öntsétek bele a masszát, és süssétek fél órán át szabad lángon, majd fedjétek be alufóliával, és úgy süssétek még fél órát.

Azért remélem, így senki nem fog járni az általam készített sütikkel, mint ahogy az alábbi cikkben olvashatjuk:
Idén legalább kilenc ember fulladt meg Japánban a hagyományos újévi sütitől, a mocsitól, adja hírül az [origo]. A ragacsos csemege gyakran akad meg idősek és gyerekek torkán, de hiába a figyelmeztetések..                               

"Kilenc ember vesztette életét Japánban, és tizennyolcat kellett kórházba szállítani a napokban, mivel torkukon akadt a hagyományos újévi süti, a mocsi. Tokióban hét idős férfi fulladt meg az édességtől az újév első három napján, köztük egy 96 éves aggastyán.
A puha és ragacsos édesség által okozott, évről évre megismétlődő fulladások miatt a hatóságok már jó előre figyelmeztetik az embereket, hogy a gyerekeket és időseket csak megfelelő méretű falatokra vágott csemegével kínálják. Ezekben kitérnek arra is, hogy milyen módszerekkel lehet segíteni azon, akinek mégis a torkán akadt egy darab finomság.Javasolják a jó erős hátba verést, a Heimlich-féle műfogást, illetve a porszívós módszert is, amikor porszívóval szippantják ki a megakadt falatot a fuldokló torkából. Egy cég külön e célra kifejlesztett porszívóalkatrészt is kínál.
A mocsi okozta elhalálozások azonban így is minden évben külön blokkban szerepelnek a japán híradókban - írja a brit Telegraph."
 http://www.sutiklub.hu/index.php?option=com_k2&view=item&id=727:kilenc-jap%C3%A1n-hal%C3%A1l%C3%A1t-okozt%C3%A1k-az-%C3%BAj%C3%A9vi-s%C3%BCtik&Itemid=106


6 megjegyzés:

  1. Az első süti biztosan finom lett - még így is látszik rajta :-)
    A zöld színt csak a tea adja?! Biztosan jó lehet egyébként az is - nem írtad, hogy milyen lett ízre.
    Őrültek a japánok, valahol a tragédia ellenére is vicces a történet.

    VálaszTörlés
  2. Ne bosszantson a töredezett süti! Én így is szimpatikusnak találom.
    A japánok nem normálisak, ezt tudjuk! Csak nézz meg egy japán filmet... ;D

    VálaszTörlés
  3. A teát tejben főztem fel, de mivel a szükséges macha teát fogalmam nincs honnan lehetne előkeríteni, ezért vanília ízesítésű eredeti zöld teát használtam. Ettől nagyon kellemes pisztácia zöld színe lett, de mivel mandula ízt is olvastam egyik-másik receptnél, ezért zöld keserűaromát tettem bele. Igazán pikáns íze lett, de azt semmi esetre sem lehetne mondani, hogy rossz!
    A hírrel kapcsolatban m@rti, teljesen igazad van, engem is inkább megmosolyogtatott, mintsem tragédiának fogtam volna fel....
    Egyébként egyre jobban izgat a süti, valahol biztos megtalálni a receptjét, ha megtaláljátok, van kedvetek egy össznépi sütéshez? Kíváncsi vagyok, kinek hogy sikerülne....

    VálaszTörlés
  4. Szilvi...........ha ez megnyugtat Téged én mindig így járok a családnak sütött sütikkel :))) vagy nagyon csúnyák és közelébe sem jöhet az eredetileg kinézett sütinek, de van h teljesen ehetetlen :))))
    Milyen jó h olvashatok arról h nem csak Én intézem éjszaka a dolgaimat :) rendszeres h éjszaka sütkérezek.

    VálaszTörlés
  5. Szió! Nekem van egy ötletem a japó sütihez. Mivel összetevőiben nagyban hasonlít a mi olajos kevertünkhöz, próbáld ki így: a sütőt csak 150°C-ra melegítsd elő, a formába ne vajat, hanem alulra egy sütőpapírkört tégy. A zöld teát főzd fel a tejben, hűtsd le. A tojásfehérjét verd habbá a pici sóval és a cukor egy kis részével. A sárgáját keverd ki a cukor nagyobbik felével, öntsd bele az olajat és a zöld tejet, majd kavard hozzá a sütőporos lisztet, végül forgasd össze a habbal. Olyan lesz, mint a képen. Ez a módszer sokaknak ismerős lehet, nem csoda, ha rögtön rávágják, kinél olvasták. (Kiskuktánál, hát persze!) :D

    VálaszTörlés
  6. Köszi Dina, tuti ki fogom próbálni! A " gyilkos " sütire nincs ötlet? :-))

    VálaszTörlés