Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2012. január 24., kedd

Almáslepény

Pálinkás szép jó reggelt kívánok minden kedves koránkelőnek és lustálkodónak egyaránt!!!
Jól indult a mai reggelem, ha már az éjszakám a lehető legpocsékabb volt. A másfél éves kicsi lánykám rászokott, hogy az éjszaka közepén gondol egyet és átjön a mi ágyunkba. Ez még nem is volna akkora probléma, de a kis drága nem elég, hogy keresztbe fekszik a párnánkon, hanem, ha nem az én számba próbálja belegyömöszölni minden egyes rúgásánál a kis lábacskáit, akkor a keze szorítását érezhetem a hajamban. Valahogy az öklére tekeri és úgy húzza az arcocskájához, ahogyan csak bírja. És ha ez nem volna elég, általában rátalál a fülemnél is azokra a pihés hajszálakra, és az apró ujjával addig pöndörgeti, amíg hallom, hogy pattan egyet, szóval kiszakad.. Egyszóval szálanként akarja az anyját megkoppasztani.... Ugye mondanom sem kell, milyen szörnyű így aludni...
Tegnap előtt aztán besokalltam, így már az elmúlt éjszakára fogadalmat tettem, hogy bekeményítek!
Kb fél órán keresztül játszottuk, hogy amikor ő átjön, én visszakísérem nagy ordítások közepedte... Erre persze mindenki más is felébredt, de bízom benne, hogy egy pár éjszaka után, leszokik róla, hogy vándorútra keljen az éj közepén...
Aztán reggel, amint szabad lett a pálya, rákattintva a blogomra egy-, ill. két meglepi is ért!
Nagyon-nagyon vicces díjat kaptam Judócától, a Trottyos mackó díját!!!


És hogy ne feledkezzünk meg a másik díjról sem: a Ne főzzetek réti susulykát ....


Köszi Judóca, hogy gondoltál rám és  megszépítetted a napom ezután a "csodás" éjszaka után!!

Egyébként hamár réti susulykát nem főzhetek, akkor süssünk egy kis almás lepényt!
A receptet, egy nagyon kedves rokon néni adta meg. Náluk ettem ezt a finomságot, ami minden család asztalán előfordult már. Bevallom őszintén, én nagyon nem szeretem az almáslepényt, de ez annyira jó volt, hogy már többször megsütöttem és még mindig nagy sikert arat még nálam is.
A receptje a következő:
Almáslepény
Hozzávalók a töltelékhez: (azért ezzel kell kezdeni, hogy kihűljön mire szükség lesz rá)
                   1-1,5 kg alma reszelve és így naturan párolva. Akkor jó, amikor az összes leve elpárolgott. Elzárjuk alatta a gázt, majd hozzáadunk egy nagy marék cukrot, kevés fahéjat és kb 5 dkg margarint. Ezek a hozzávalók mind ízlés szerint mennek, szorgosan kóstolgatni kell, hogy eltaláljuk azt az ízt, ami nekünk megfelel. Szóval, ha ez megvan félretehetjük, de csak annyira, hogy menet közben azért egy-egy kanál erejéig elérjük :-)) A tésztával már gyorsan kell dolgozni, különben elfogy idő előtt az összes töltelék!

Tészta: 10 dkg zsír, 10 dkg margarin 60 dkg liszttel elmorzsolva. Beleszórunk 14 dkg cukrot, 2 felvert tojást. Belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, beleszórunk ( a tál másik részébe!) fél cs sütőport, és adunk hozzá annyi tejfölt ( nálam ez kb fél kispohár szokott lenni, de sokban függ a liszt minőségétől, mennyi nedvességet bír felvvenni ), hogy linzer keménységű tésztát kapjunk. 2 cipóba osztjuk. 
Gáztepsit vastagon kivajazunk, belenyújtjuk az egyik cipót, ráhalmozzuk egyenletes vastagságban a megmaradt almatölteléket :-), majd befedjük a második cipóból nyújtott lappal. Villával sűrűn átdöfködjük, előmelegített sütőben, közepes tűznél addig sütjük, amíg arany színű lesz a teteje. 
Ha kihűlt, felkockázzuk, porcukorral vastagon meghintve tálaljuk.

almáslepény


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése