Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2012. február 7., kedd

Túrós karácsonyi stollen

Már rég elmúlt karácsony, de úgy gondolom azért egy-két karácsonyi sütemény év közben is elkészíthető...
Így van ez a jó öreg Karácsonyi stollennel  is. Már egy párszor szemeztem vele a boltok polcain, de egy fél kilós darabért, ami jó esetben a két tenyerem között elfér, sajnáltam adni érte 600-700 ft-ot. Ráadásul nálunk egy ekkorka süti kb két szempillantás alatt elfogy... Így aztán jött a keresgélés a receptek között, végül a Blikk Nők című újság ( ez itt a reklám helye :-)  ) mellékleteként karácsonykor megjelent egy kis füzet, melynek rögtön az első lapján ez a süti szerepelt. Gondoltam belevágok....
Méreteit tekintve -amit a sütés közben elért- hát elég " szép " darabka lett, egy kisebb sereget simán el lehetett volna  látni vele. Én most az eredeti mennyiségekkel írom le a receptet, de aki csak 4 tagú családnak készíti, mindenképpen javaslom az adagok megfelezését!
Ízre egyébként nem lett rossz, sőt jobb lett mint vártam...


 " A kézzel készült Christstollen valószínűleg Németország legrégebbi hagyományos karácsonyi süteményeA mai napig változatlan formája a fehér cukorbevonattal együtt a pólyába tekert, újszülött Jézusra emlékeztet. A hagyomány szerint a szászországbeli Torgauban élő Heinrich Drasdo udvari péktől származott az ötlet, hogy az adventi böjtben fogyasztott szegényes kalácsot karácsonyra különböző ínyencségekkel, például aszalt gyümölcsökkel gazdagítsák. Így született meg a böjti kalácsból a ma is ismert ünnepi gyümölcskenyér. " - írja a Wikipédia. 
Számos fajtája ismert, ilyen pl. a mandulás, a marcipános, a túrós, a vörösboros, a pezsgős, a vajas, a diós és a mákos stollen.
Érdemes lenne kipróbálni a pezsgős változatot, ami állítólag 2006-ban megkapta a "Zacharias Stollen Campions Award” első díját. Nem tudom, mennyiben változtat a kalács ízén, vagy lesz-e valamilyen különleges íze a pezsgőtől, mindenesetre ki fogom próbálni...
Visszatérve az eredeti elgondoláshoz, nézzük a Karácsonyi stollen túrós  változatát:


Hozzávalók: 30 dkg aszalt sárgabarack, 8 ek baracklikőr, 35 dkg marcipánmassza, 2 ek porcukor, 12,5 dkg kristálycukor, 1 cs vaníliás cukor, 12,5 dkg vaj, 50 dkg liszt, 1 tasak sütőpor, 25 dkg túró, 2 db tojás, 10 dkg szeletelt pisztácia. 
A sárgabarackot aprítsuk fel, és tegyük egy tálba. Locsoljuk rá a likőr felét. A marcipánt gyúrjuk át 2 ek likőrrel. Nyújtsuk ki s porcukorral megszórt deszkán, és sodorjuk 4 cm átmérőjű hengerré. Szórjuk a vaníliás és kristálycukorral habosra kevert vajba a lisztet, és a sütőport. Dolgozzuk hozzá a túrót, a tojásokat, a pisztáciát, a felaprított barackot a likőrrel. Viszonylag lágyabb masszát fogunk kapni, de ez így a jó. A tésztát nyújtsuk ki, tegyük rá a marcipánrudat, és tekerjük fel. Most lesz szükségünk az ügyességünkre, hisz' ezt a lágy valamit kellene beleegyensúlyoznunk egy zsírpapírral bélelt tepsibe. Ha ezzel megvagyunk, előmelegített sütőben először 180 fokon süssük 10 percig, majd 160 fokon tűpróbáig.
A sütőből kivéve vastagon szórjuk meg porcukorral. 
Így ünnepek után nagyon jó kis reggelit vagy uzsonnát varázsolhatunk belőle egy nagy pohár tej társaságában...


Túrós karácsonyi stollen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése