Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2011. március 8., kedd

Ma a Hercegnő-tortának elkészítését osztom meg veletek..
Először is egy normál méretű, kerek formában készült kakaós piskótára van szükség. Ehhez az arányok a szokásosak: minden egyes tojáshoz 2,5 dkg cukrot és 2 dkg lisztet számolunk. Ebben az esetben az így alakul: 7 tojást alaposan kihabosítunk 17,5 dkg kristálycukorral, apránként beleszitálunk 14dkg kakaóporral elkevert lisztet, amit fakanállal óvatosan belevegyítünk. Jöhet a tál oldalán belecsurgatott kb 2ek. étolaj (igazából ez nem létfontosságú, csak arra kell, hogy ne legyen száraz a piskóta ).
Kikent formában hőlégkeveréses sütőben 150-160 fokon kb 50-60 percet sütjük. A szokásos módon hűtjük: bőven lisztezett fa nyújtódeszkára borítjuk, teljesen kihűtjük.
A tortához szükség lesz egy félgömb alakú folpackkal bélelt tálra, 2 ü magozott meggyre, 1 cs vaníliás pudingporra, 2 ek cukorra, 3 dl tejre, 3 tojásfehérjére, 5+1 teáskanál zselatinporra, és kb 2,5 dl növényi tejszínből vert habra ( én ezt azért szeretem jobban, mint az állatit, mert keményre lehet verni, és nem kell bele semmilyen fixáló anyag ). Picit macerásnak tűnik, tudom, de higgyétek el, megéri...
Ha kihűlt a piskóta kapjuk össze magunkat, mert ez a torta nem arról híres, hogy lassan készül...
A tortánkat 3 lapba vágjuk, a tetejét belefektetjük a kibélelt tálba. Kicsit nyomkodjuk bele, hogy felvegye a félgömb alakot.
A meggy levét felfogjuk, a meggyekből kiveszünk egy maréknyit, majd nagyjából felaprítjuk. Közben a levét (ha összejön fél liter-ha nem fanta vadmálna üdítővel pótolhatjuk-felfőzzük az 5 csapott teáskanál zselatinporral. Hűtőbe rakjuk, hagy hűljön ki minnél hamarabb. A többi meggyet papírtörlőbe tegyük, hogy a lehető legtöbb nedvességet fel tudja szívni.
A krémmel folytatjuk. A pudingport fél ek cukorral ( csak a jó állag elérése miatt kell bele, nem az íze miatt ) 1 púpos teáskanál zselatinporral és a 3 dl tejjel felfőzzük.
Amíg hűl felverjük a 3 tojásfehérjét a 2 ek cukorral, majd a langyos krémbe keverjük. Azonnal az alsó lapra öntjük, rá a középső piskóta. Valószínűleg a meggyzselénk is kezd sűrűsödni a hűtőben, előjöhet, és zutty rá a középső lapra. Rászorjuk az aprított meggyet, majd befedjük a legutolsó lappal. Mehet vissza a hűtőbe legalább 1 éjszakára. Nem kell lefedni semmivel, nem baj, ha a hűtő kicsit " megszívja " a piskótát. Kell, hogy tartása legyen.
Mánap aztán jöhet a dekorálás
Remélhetőleg a sütink kijön a tálból , tehát egy tányérra borítjuk. A tortánkhoz már fel kellett verned a habot! Ha ezt nem tetted meg, akkor uzsgyi...
Szóval egy nagyon kevés habbal bevonjuk a tortát, csak annyi kell, hogy a meggyszemek beletapadjanak. Bármilyen dekort tehetünk rá, nem kell ragaszkodni az általam elkészítetthez. A közbülső részeket, csillagcsövű habzsákból kinyomott tejszínhabbal díszítjük.
Azért nem árt, ha még legalább egy órára visszadugjuk a hűtőbe!
Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése