Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2011. március 20., vasárnap

Üdvözlök mindenkit ezen a " csodálatos " napon!
Hát nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én már nagyon unom ezt a sok csapadékot. Egyetlen előnye van ennek a rossz időnek, hogy újabb receptek kipróbálására van lehetőség, hisz odakint a természetben úgysem sok mindenre van lehetőség az állandó csapadék miatt.
Így, hogy most én is ennyire ráérek, gondoltam, elkészítem azt a jó kis házi sajtot, amit úgy szeretünk. Mi elsősorban csak szendvicsre vagy görög salátába ( a feta sajt helyett ) használjuk. Igaz, ha jól utánaszámolunk, nem jövünk ki gazdaságosabban, de mint már említettem oly sokszor,-nincs tele "mű" cuccokkal ( adalékok, tartósítók stb. )
Én ezt most 3 liter házi tejből készítettem.

Először is 60 fokra kell a tejcsit melegíteni... 
 Maghőmérő híjján kb akkor hagyjuk abba a melegítést, amikor a kisujjunkat a fazékba dugva csak 3-4 másodpercig tudjuk benne tartani. Ekkor fél deciliter ecetet ( 20%-ost ) öntünk bele. Ez összekapja a tejet, magyarul kicsapódik a fehérje, elválik a savótól. Így hagyjuk hűlni.

 Amikor már langyos, tiszta textilpeluson átszűrjük, majd hagyjuk picit lecsepegni.


Ezután ügyesen lekapargatjuk a textilről az alvadékunkat, és gyúródeszkán kis gombóccá gyúrjuk. Elárulom, nem lesz könnyű feladat... A kicsurgó felesleges savót itassuk fel egy papírtörlővel.

A gombócunkat szikkadni hagyjuk. Addig van egy kis időnk, így elkészítjük a tartósító levet. A savóból kiveszünk annyit, hogy a sajtunkat egy befőttesüvegben vagy egy kisebb fazékban ellepje. Ez nálam kb fél liter volt, amibe 1-2 teáskanál sót feloldunk.Ebben fogjuk lefedve hűvös helyen kb 2 hétig érlelni.
A visszamaradt tejsavót ha felforraljuk kicsapódik egy újabb adag fehérje, amit Erdélyben ordának neveznek. Ez egy krémes túró, ami jelen esetben csak kb egy maréknyi lesz, de ha több tejből készül a sajt, nyilván ez is több lesz. Ezt palacsintába, tésztára vagy körözöttnek is felhasználhatjuk.
A megmaradt savót még mindig ne dobjuk ki! A kovászos kenyérnél a vizet kiválthatjuk vele, vagy más kelt tésztákba a folyadék helyettesítésénél jó hasznát vehetjük! Sokáig frissen tartja a jó kis házi pékárunkat!
Sőt nem beszélve, hogy turmixnak elkészítve sokat tehetünk vele az egészségünk megőrzése érdekében!
Egyébként visszatérve a sajthoz egy fél szó erejéig....
Ízesíthetjük magát a sajtot is vagy akár a lét is, amiben érleljük, pl. snidlinggel, köménnyel, aprított chilivel, fokhagymával, ez mind egyéni ízlésünkre van bízva!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése