Aki olvasás helyett csak nézelődni szeretne....

2011. augusztus 9., kedd

Sárgarépa torta

Esküszöm nektek, én még életben nem láttam ennyire gusztustalan süteményt nyersen, mint a Sárgarépa torta. Már évek óta próbálom rábeszélni magam, hogy kipróbáljam, de még csak most vitt rá a lélek. Nem nagyon ugrálok a sárgarépás dolgokért ( lásd s.répa főzelék, s.répa leves ), inkább megeszem nyersen, párolva vagy a levesben. De hogy süteményben..... Brr...
De a lényeg a lényeg: kipróbáltam.... és nagyon ízlett!!!!
Amikor összekevertem a nyers tésztát, tényleg nagyon gusztustalan volt ( bocsi, de tényleg egészen hasonló volt a " kisrókához " ), aztán persze megszépült, ahogy a sütő melege egy kicsit megdolgozta...
Ha ezek után valakinek van kedve kipróbálni, ne habozzon, őszíntén mondom nem fog csalódni benne, tényleg nagyon jó lett!!
Íme a recept: 20 dkg sárgarépát vagy lereszelünk vagy egy aprítókéses robotgépben ledarálunk nagyon apróra. 4 tojássárgát kikeverünk 15 dkg cukorral. Tovább verve hozzáadjuk a répát,  15 dkg darált diót vagy mandulát, 10 dkg lisztet, 1 citrom reszelt héját, 1 mk. sütőport, 1 mk szódabikarbónát és egy csipet sót. Jó habosra kikeverjük, majd hozzáadjuk a tojások felvert habját is. Egy kisebb méretű kivajazott tepsibe öntjük, majd zsemlemorzsába forgatott mazsolával, alma és barackszeletekkel szórjuk meg. Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40-50 perc alatt , tűpróbáig sütjük.



És íme a végeredmény:  





 Ha glutén- és tejmentes változatban szeretnénk elkészíteni, akkor a hagyományos margarinkocka helyett Liga  kockát, a liszt helyett pedig rizslisztet használjunk! Ja, és fontos, hogy a sütőporos zacsit átolvasva győződjünk meg róla, hogy az sem tartalmaz glutént!

1 megjegyzés:

  1. Én szoktam répatortát sütni, de a te receptedet még nem ismertem. Lehet, hogy legközelebb ezt sütöm meg. Jónak tűnik a gyümölcsökkel.

    VálaszTörlés